De Collectie

Foto's - Documenten - Voorwerpen - Boeken - Kranten

De Stichting beheert een uitgebreide collectie van foto's, documenten, filmmateriaal, voorwerpen, boeken en kranten. Onder voorwaarden zijn deze voorwerpen te gebruiken voor tentoonstellingen, boeken en andere uitgaven voor lesdoeleinden.

Foto's

De collectie telt ca. 750 veelal unieke foto's over zeer uiteenlopende onderwerpen. Originele foto's worden niet uitgeleend. Een afdruk van de foto voor eigen gebruik kost f. 25,- (exclusief verzendkosten). Voor gebruik in boeken wordt daarboven een publicatievergoeding van f. 50,- per foto gevraagd.

Documenten

In de collectie bevinden zich vele originele documenten en papieren over diverse onderwerpen, zoals: mobilisatie, mei 1940, vervolging, distributie, bevolkingsregistratie, bevrijding etc. Originele documenten worden niet uitgeleend. Een afdruk voor eigen gebruik kost f. 25,- (exclusief verzendkosten). Voor gebruik in boeken wordt daarboven een publicatievergoeding van f. 50,- per document gevraagd.

Voorwerpen

Voorwerpen worden alleen uitgeleend aan musea, archieven en organisaties ten behoeve van tentoonstellingen. Voorwaarde is dat het materiaal veilig en onder de juiste omstandigheden wordt tentoongesteld en verzekerd. Te denken valt aan vlaggen, betaalmiddelen, illegaal gemaakte valse stempels, noodkachels, surrogaten, etc.

Boeken

De collectie bevat ca. 800 boeken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn alle boeken over de geschiedenis van Zwolle tussen 1940 en 1945.

Op 10 mei 1940 werd de IJsselbrug en de Spoorbrug opgeblazen door het Nederlandse leger om het snel oprukkende Duitse leger te stagneren.

Kranten

In de collectie zijn opgenomen De Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant uit de jaren 1940 - 1945 en lokale edities van illegale bladen als Vrij Nederland, Het Parool en De Stem van London. Ook kranten van direct na de bevrijding, zoals Het Vrije Dagblad en Het Vrije Volk, behoren tot de collectie.